kitűzés Csizi-Bau

A kitűzés a tervrajz átmásolása valódi méretben a  terepre. A kitűzés célja az épület részeinek, pontos nagyságának és helyének rögzítése. Az építkezés megkezdése előtt nem lehet az épület minden részét, részletét kitűzni. Oka az, hogy a különböző részfolyamatok egymásra épülnek. Mindig a sorra kerülő épületszerkezetet tűzzük ki. A folyamat mindig vissza-visszatérő tevékenység az építkezés során.

Először az alapot, majd a teherhordó falakat tűzzük ki. Azt követi a födém, utána a tetőszerkezet, lépcső, válaszfalak stb.

A kitűzést vízszintes és függőleges síkon végezzük. A vízszintes síkon az alaprajz szerint az épület alapját, falait és azok jellemző körvonalait mérjük ki. Függőleges síkon a metszetek alapján készítjük el a magassági kitűzést. Először a szintvonal magasságát határozzuk meg, amely általában a végleges padlóvonal felett 1 m magasan van (pvf=padlóvonal feletti magasság). Ez a kiinduló pont a következő épületszerkezetek magasságának megállapításához. (pl. födém felső síkja, emeleti magasság, tető gerinc magassága, stb.)

A zsinórpad elkészítése az építkezés első fázisában nyújt segítséget a vízszintes és függőleges kitűzésben.