Az esztrich beton a legfelső beton réteg, amely közvetlenül a burkolat alá kerül teherelosztó rétegként, megfelelően előkészített alapfelületre. Ez a tulajdonképpen 2-8 cm vékony speciális aljzatbeton, alkalmas lakások, ipari épületek, sportcsarnokok, középületek aljzatfelületének is.

Az esztrich beton alkalmas burkolat nélküli használatra is, az így készített felületek pormentesek és könnyen takaríthatóak. Speciális összetételének, elkészítési technológiájának és alakíthatóságának köszönhetően olyan vízszintességet biztosít, amire nem kellenek további kiegyenlítő anyagok, amelyek más betonoknál az eltéréseket korrigálja, illetve a hézagokat kitöltik.

 • Az esztrich gép sajátossága, hogy kompresszor segítségével képes több méter magasságban lévő munkaterületre is eljuttatni az anyagot.
 • Az anyag eljuttatása a tömlő segítségével egyszerűbb és lényegesen gyorsabb is, így rengeteg időt tudunk megspórolni.
 • Esztrich gép használatánál nem kell aggódni az aljzatban, padlóban elhelyezett gépészeti csövek sérülése miatt, ami a hagyományos módon (az anyag helyszínre juttatása talicskával) készített betonozásnál elkerülhetetlen.
 • Minden esetben adalékszert keverünk a betonhoz, melyek javítják azok mechanikai szilárdságát, és az aljzatra tapadását. Adalékszerek használatával könnyebb bedolgozhatóság, nagyobb szilárdság és repedésmentes felület érhető el.
 • Az esztrich betonnál nem szükséges az elkészült felületet locsolni. Ezzel szemben a hagyományos módon készített betonnál szükséges a felület utókezelése, locsolása, nehogy megégjen és repedezetté váljon a szerkezet.
 • Az esztrich gép a betonkeverővel szemben képes teljesen homogén anyagot keverni
 • Szebb egyenletesebb felületet kapunk az esztrich betonnál.
 • Nem zsugorodik olyan mértékben, mint a vizesebb betonok
 • Stabilabb felületet kapunk az esztrichbeton használatával
estrich Pécs

Az esztrich aljzatok több szempont alapján osztályozódnak elkészítésük, használatuk, összetételük, kivitelezésük alapján.

Az aljzat beton 2 féle alapanyagból készülhet: alapanyagok felhasználása szerint 2 csoportba oszthatjuk:

a)  Helyszínen - 0/4-es vagy 0/8-as szemnagyságú osztályozott homokos kavicsból, cementből és speciális adalékokból - a megfelelő konzisztenciájúra kevert anyagot a speciális keverő- és szállító pumpával a munkaterületre juttatjuk, ott a kívánt szintre elterítjük. A tömörítés és a kiigazítás lehúzóléc segítségével történik.  Az így készülő normál esztrich minimális vastagsága 4 cm.
b) Gyári előkevert anyagból, ami 0/4-es. Ebben az esetben az alapanyagot zsákos kiszerelésben raklapon, vagy silóban szállítják a helyszínre. Nagy előnye a hagyományos anyaggal szemben, hogy 2 cm vastagságtól alkalmazható.

estrich
estrich beton
estrich beton

A megfelelő minőségű esztrich beton eléréséhez fontos a megfelelően előkészített alapfelület. Mit is jelent ez?

 • megfelelő fogadószint kialakítása, a tervben előírt szükséges rétegrend elkészítésével
 • pontosan megadott magassági szintek (minden szinten egy végleges 100-as jelre van szükségünk, a burkolatok figyelembevételével, ahonnan lézerszintezővel visszük tovább a jelet)
 • fugák, repedésgyűjtő hézagok terv szerinti kialakítása, dilatációs szegélyek pontos, szakszerű elhelyezése
 • a padlóban lévő gépészeti csövek megfelelő elhelyezése, rögzítése
 • padlófűtés esetén megfelelően rögzített csövek, beállított üzemi nyomás
 • bedolgozási hőmérséklet biztosítása.

A rendeltetési célnak megfelelő esztrich kiválasztása:  Az esztrich típusának kiválasztását minden esetben a rendelkezésre álló keresztmetszet, az esztrichre kerülő burkolat típusa illetve annak kivitelezési technológiája és az előírt egyéb műszaki követelmények határozzák meg.

A használatnak, rendeltetési célokat tekintve a legismertebb esztrichek a csúszó, úsztatott és kontakt esztrichek.

estrich beton
estrich beton

A CSÚSZÓ ESTRICH (VÁLASZTÓFÓLIÁRA FELHORDOTT ESZTRICH)

A csúszó esztrichnél a csatlakozó szerkezetektől függetlenítve, egy választórétegre (technológiai szigetelés) kerül, így egy szabadon mozgó aljzatot kapunk. Az esztrich és a falak között dilatációs réteg van, hasonló módon az átmenő csöveket és a támaszokat is dilatációs réteggel választjuk el az esztrichtől, hogy megakadályozzuk a tágulási feszültség kialakulását. Ilyet 35-80mm közötti rétegvastagság esetén érdemes alkalmazni azokon a területeken, ahol nem igény és indokolt a hő és a hangszigetelés.

Az aljzat előkészítése:

Az alapfelületet mechanikusan tisztítjuk (vakolatmaradványokat, laza részeket, amelyek az elválasztófóliát megsértenék, eltávolítjuk).

A réseket,lyukakat be kell zárni, illetve a meglévő egyenetlenségeket az alapfelületen ki kell egyenlíteni azért, hogy hozzávetőlegesen azonos esztrichvastagságot kapjunk.

A helyiségek kerülete mentén dilatációs szalagot kell elhelyezni, amelynek minimális vastagsága 5 mm. Az elválasztófóliát, melynek minimális vastagsága 0.1 mm, legalább 10 cm-es átlapolással helyezzük a felületre.

estrich beton

KÖTÖTT VAGY KONTAKT ESZTRICH (KÖZVETLENÜL AZ ALJZATBETONRA KERÜLŐ ESZTRICH.)

Az alapfelülethez közvetlenül kapcsolódó réteg, mely tapadóhíd segítségével a teherhordó alapfelülethez hozzáköt. Általában kis keresztmetszet (2-4 cm) esetén alkalmazzuk. Előnyei:

a) csekély réteg vastagság

b) nagy felületen fugamentes feldolgozhatóság.

Esztrich választórétegen: szabadon mozgó teherelosztó réteg, melyet az alapfelülettől egy vékony fólia réteggel választunk el és min. 4 cm a beépítendő aljzatréteg. Előnyei: a) nem kell az alapfelülethez hozzákötnie b) szerényebb minőségi előírások az alapfelülettel szemben c) az alapfelület lehet akár fafödém vagy könnyűbeton is.

Követelmények az alapfelülettel szemben:

Az alapfelületnek száraznak kell lennie, ez érvényes a kiegyenlítés céljából felhordott betonrétegre is. Az alapfelület szintbeli eltérése 10 méteren belül 15 mm-nél nagyobb nem lehet, ellenkezőesetben az esztrich vastagságot a szintbeli eltéréssel növelni kell.

Az alapfelületet meg kell tisztítani, a laza rétegeket el kell távolítani. A felületnek megfelelő szilárdságúnak- beton esetében minimum 20 N/mm2-, kellően érdesnek, olaj- és zsírmentesnek, repedésmentesnek kell lennie. Repedések esetén azokat ki kell tölteni, bevasalni, műgyantával kitölteni, és homokkal behinteni.

estrich beton..

ÚSZTATOTT ESZTRICH ( HŐ-ÉS HANGSZIGETELŐ RÉTEGRE FELHORDOTT ESZTRICH)

Szabadon mozgó teherelosztó réteg, melyet az alapfelülettől a kívánt szigetelő réteg (hő, lépéshang, stb.) és egy technológiai szigetelés választ el. Az úsztatott esztrich réteg – tömegéből és szilárdságából adódóan -teherelosztó szerepet játszik.
A határoló szerkezetekkel nincs közvetlen kapcsolatban az esztrich.

Előnyei:

a) lehetőség van a hang- és hőszigetelő rétegek kialakítására

b) akár padlófűtés is kialakítható.

A hagyományos betonacél háló alkalmazása helyett egyre nagyobb teret hódít a keverés közben adagolt acélszál, amely számítógépes méretezés után megfelelő szilárdságot és nagyobb ellenállást biztosít a zsugorodási repedésekkel szemben. Méretezéstől függően már 5 cm-től alkalmazható!

esztrich beton ..

LEGYEN SZÓ BÁRMILYEN ESZTRICH ELKÉSZÍTÉSÉRŐL, FORDULJON HOZZÁNK BIZALOMMAL!